Kinderlongartsen Brigitte Willemse en Hester van der Vaart waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van vapen, vooral onder jongeren. De stoffen in e-sigaretten zijn giftig en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals:

  • Slaapproblemen en concentratiestoornissen.
  • Slechte gebitsgezondheid en hersenschade.
  • Klaplongen, longbloedingen en opname op de intensive care.
  • Mogelijke schade aan de ontwikkeling van de hersenen.

Veel jongeren zijn zich bewust van de risico’s, maar blijven vapen vanwege de verslavende werking en de stressverlichtende effecten. Vapes bevatten vaak meer nicotine dan een pakje sigaretten, wat zorgt voor een snelle verslaving en kan leiden tot verhoogde verslavingsgevoeligheid later in het leven.

Naast de gezondheidsrisico’s waarschuwen de artsen voor de nieuwe trend van smartvapes, die gamen en muziek integreren met vapen. Deze zijn officieel verboden, maar worden toch gebruikt. De artsen pleiten voor strengere regelgeving en meer voorlichting om jongeren te beschermen en het streven naar een rookvrije generatie te ondersteunen.

Bron: RTV Noord

Onderstaand het hele artikel van RTV Noord:
‘Een vape is geen gezonde sigaret’, vertelt kinderlongarts Brigitte Willemse van het UMCG op TikTok.

Samen met collega-longarts Hester van der Vaart deelt ze in de video de feiten over vapen. Zo kan je door vapen slaapproblemen, concentratiestoornissen en gaatjes in je tanden krijgen. De giftige stoffen in een vape kunnen er zelfs voor zorgen dat je hersenen minder goed ontwikkelen.

Een klaplong, longbloeding en opname op de intensive care (ic). Vorige week berichtte RTL Nieuws dat afgelopen jaar minstens veertien kinderen in het ziekenhuis zijn beland na vapen.

 

In Groningen kwam het (nog) niet zover dat kinderen door het vapen opgenomen moesten worden. Maar dat vapen kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten staat volgens kinderlongarts Willemse vast. Met de video op TikTok hoopt ze de kennis onder jongeren te vergroten.

‘Er zitten allerlei schadelijke stoffen in zo’n vape’, legt Willemse uit. ‘Als je veel vapet, hebben je longen geen kans daarvan te herstellen. Daardoor kan longschade ontstaan.’

 

‘Als ik op bed lig heb ik af en toe druk op mijn longen’

Voor het Aletta Jacobs College in Hoogezand vroeg RTV Noord aan jongeren waarom ze vapen. ‘Ik ging het gewoon eens proberen met vrienden, en dan raak je toch verslaafd’, vertelt Demien terwijl hij zijn vape met kiwi-passiefruit-guavesmaak laat zien.

Hij vapet de hele dag en heeft eigenlijk elk half uur wel een trekje nodig. Dat het slecht is voor de gezondheid weet hij wel: ‘Als ik op bed lig heb ik af en toe heel erg druk op mijn longen.’ Toch lukt het niet om te stoppen.

 

De jongeren die we spreken weten eigenlijk allemaal wel dat vapen schadelijk kan zijn. Ze denken er wel over om te stoppen, maar vinden dat ook moeilijk. ‘Ik vape omdat het een fijn gevoel geeft en als ik stress heb om die stress te verminderen’, vertelt een meisje van 15 dat al vapet sinds haar negende. Ze is wel bang voor de gevaren, ‘maar dan heb je het toch weer nodig en doe je het uiteindelijk toch weer’.

Volgens cijfers van het Trimbos instituut heeft zo’n 22 procent van de Nederlandse jongeren (van 12 tot en met 25 jaar) wel eens gevapet. Ruim 10 procent deed dat maandelijks en zo’n 4 procent dagelijks. Ook leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool vapen, ruim 8 procent geeft toe het ooit geprobeerd te hebben. Een groot deel van de jongeren die vapen, rookt ook sigaretten.

Slaapproblemen, depressie en hersenschade

Hoesten, benauwdheid of gaatjes in je tanden. Maar ook concentratieverlies, slaapproblemen en depressie. Het kan allemaal komen door vapen, vertelt Willemse.

De schadelijke stoffen in een vape, zoals nicotine, kunnen ook de hersenen beschadigen. Willems legt uit dat het de aanleg van verbindingen verstoort, waardoor je problemen met concentratie of leren kunt krijgen.

Systeem van verslaving aangezet door vapen

De longartsen maken zich er vooral zorgen over hoe verslavend vapes zijn. Vaak bevatten ze meer nicotine dan een pakje sigaretten en die nicotine wordt sneller opgenomen in je brein dan die uit een sigaret. Willemse: ‘In je hersenen zorgt het voor stofjes die zorgen dat je je lekker gaat voelen. Maar je hebt steeds meer nicotine nodig om die stofjes aan te maken.’

Kinderlongarts Brigitte Willemse© UMCG

Kinderen en jongeren die al vroeg verslaafd zijn, zijn bovendien op latere leeftijd sneller verslavingsgevoelig. Zo is het vapen een opstap naar andere middelen. Willemse: ‘Er wordt als het ware een systeem aangezet.’

Vapen met een longziekte

Hoeveel kinderen klachten hebben door het vapen, is volgens Willemse moeilijk te zeggen. Maar kinderartsen valt het wel op dat er steeds meer kinderen zijn met klachten die wel degelijk door vapen kunnen komen.

Kinderen beseffen vaak niet wat de gevolgen zijn

Willemse ziet en behandelt alleen kinderen die al een ernstige longziekte hebben, zoals astma of taaislijmziekte. ‘Als ik aan hen vraag of ze vapen, zeggen veel van hen het wel eens geprobeerd te hebben. Of ze helemaal eerlijk zijn weet ik natuurlijk niet.’

Wanneer ze uitlegt wat vapen eigenlijk met je doet, schrikken kinderen daar wel van. ‘Ik vraag dan hoe het op school gaat, of ze misschien ook moeite hebben met slapen of futloos zijn. Kinderen beseffen vaak niet wat de gevolgen zijn.’

Neem een trekje en ga door naar het volgende level

De nieuwste ontwikkeling zijn de smartvapes. dat zijn vapes waarmee je ook kunt gamen, appen of muziek luisteren. Bij sommige van die spelletjes kun je zelfs punten verdienen wanneer je een trekje neemt.

Officieel zijn deze smartvapes verboden, net zoals de vapes met een smaakje. Willemse: ‘Het mag niet, maar iedereen doet het.’

Kinderlongarts Brigitte Willemse van het UMCG vertelt in Noord Vandaag over de risico’s van vapen en over de actie via TikTok:

04:14

Longartsen UMCG gaan op TikTok strijd aan tegen vapen

Vapen en roken onder jongeren neemt toe

Moedeloos wordt Willemse er niet van, boos wel: ‘We moeten deze strijd aangaan.’ Want het streven naar een rookvrije generatie gaat de verkeerde kant op. Waar het totaal aantal rokers daalt, neemt het vapen onder jongeren juist toe.

Daarom is het volgens Willemse belangrijk dat er veel meer bekendheid komt over de schadelijke gevolgen. In deze strijd is ze niet alleen. Landelijk laten artsen van zich horen in de campagne ‘artsen slaan alarm’ Hierin delen ze de feiten over vapen die de tabaksindustrie liever stilhoudt.
bron: dit is een artikel van RTV