Levensgenieter, roker en hypnose. Geen groter genoegen om ‘bijzondere momentjes’ te creëren. Elke dag opnieuw. En dan niet één, maar zo veel mogelijk. Mijn bijzondere momentjes waren er zeker 10 per dag. Tien momenten waar een sigaar bij paste. Het heerlijke ritueel van ruiken, aansteken en die eerste volle teug. Daarna smaakt de sigaar overigens helemaal niet meer. Maar allez, weg gooien is dan weer zonde L Maar 10 sigaren per dag was gewoon te veel. Ik had geen last van kortademigheid, geen gezondheidszaken, maar vooral die geur! Kleding en huis, kantoor en auto waren ronduit smerig van geur. Daarbij, het kost ook nog eens serieus geld. Naarmate ik meer rookte (meer geld uitgaf) kocht ik steeds mindere kwaliteit. Minderen met sigaren lukt me niet, er was altijd wel een smoes. Dan maar hypnose proberen, een sessie met Lucille van Woerkom in Nijmegen. Een behoorlijk overtuigende professional: “geen garanties, wel hele goede ervaringen.” Want uiteindelijk moet ik er zélf aan werken en zij kan ondersteunen. Toch liep het anders. Er zijn (jammer genoeg) gewoon géén sigaarmomentjes meer, maar het verlangen is veranderd, het is nu niet meer dan een leuke herinnering. Eerst werd mijn tijd beheerst door het roken, er was een heftig ‘moeten’. Nu is het alleen die herinnering, dat verlangen is er niet meer. Het is nu zes weken geleden, ik heb 420 sigaren niet gerookt. En jawel de eerste twee weken waren soms lastig, maar eerlijk gezegd, ik kan me niet meer voorstellen dat ik de sigaar ooit ter hand ga nemen, écht niet! Een heerlijk gevoel. Een gevoel dat uit mezelf komt. Waar hypnose (naar mijn idee) voor 60% bij heeft geholpen en mijn bijdrage dus minder was. Het ging gemakkelijker dan gedacht.

Millingen aan de Rijn